Nyt undervisningsmateriale om bæredygtigt byggeri

Vidensportalen www.bæredygtigtbyggeri.dk er målrettet erhvervsskoler og alle med interesse for bæredygtige alternativer i byggeriet

Så har en spritny digital undervisningsportal om bæredygtigt byggeri set dagens lys. Der er både fokus på, hvordan man kan tage vidtstrakte hensyn til miljø, energi og klima og på arbejdsmiljø og indeklima.

Portalen bæredygtigtigtbyggeri.dk, der er gratis tilgængelig for alle, er målrettet tømrere, murere, malere og andre håndværkere og håndværksuddannelser. Håbet er, at undervisningsmaterialet kan inspirere alle, der arbejder med eller blot interesserer sig for sundt og bæredygtigt byggeri. Der er i materialet lagt vægt på byggematerialer, der er valgt ud fra praktiske hensyn til livscyklus (LCA).

Portalen ’Bæredygtige alternativer i byggeriet’ er udviklet af Egen Vinding og Datter (EVD) i Ringsted, der har mere end 30 års erfaring i udvikling og levering af bæredygtige produkter og løsninger til byggeriet. EVD er netop ved at afslutte forsøgsprojektet Det Åndbare Hus, der har været med til at sikre dokumentation af vidensgrundlaget for portalen. Her er fokus på hvordan diffusionsåbne konstruktioner og byggematerialer med minimal afgasning af skadelige kemiske stoffer kan sikre et godt indeklima.

Hvorfor en læringsportal? ”Vi har oplevet en meget stor interesse fra lærlinge og andre, der gerne vil lære om de metoder indenfor byggeri, som vi har arbejdet med og udviklet på i mange år, og som vi har dokumenteret i testbyggeriet ’Det Åndbare Hus’. Nu har vi fået mulighed for at beskrive det hele på en undervisningsportal, hvor vi har samlet vores erfaringer og idéer og bearbejdet det, så det passer til undervisning,” siger Lars Jørgensen fra Egen Vinding og Datter.

Mål: ”Vi har ikke haft et mål om at fortælle alt om byggeri og bæredygtighed, men vi vil meget gerne dele vores erfaringer om at bygge enkelt, holdbart, sundt byggeri, med diffusionsåbne konstruktioner og valg af materialer uden skadelig kemi. Der kommer jo hele tiden nye byggematerialer på markedet, og vi oplever et behov for, at man selv kan vurdere byggemetoder og byggematerialer løbende. Derfor beskriver vi en enkel tilgang til at vurdere af byggematerialer og -metoder i livscyklusperspektiv. Vi håber, at håndværkere og andre kan bruge det til at opøve deres egen kompetence til at vurdere, om et byggeri tager de ønskede hensyn til miljø, klima, arbejdsmiljø og indeklima,” siger Lars Jørgensen fra Egen Vinding og Datter.

Indhold: ”Portalen indeholder 9 korte videofilm, der viser hvordan man kan udføre f.eks. et lergulv eller en væg af ubrændte lersten, eller isolering med papiruld og hørisolering. Disse supplerer tekst, illustrationer og opgaver, og der er desuden en lærervejledning og mulighed for at lærerne kan dele forslag til, hvordan man kan bruge materialet i undervisningen. Det findes under menupunktet fra ’lærer til lærer’,” siger Jette Hagensen, der er tekstforfatter på portalen og tidligere har udarbejdet andre undervisningsmaterialer i regi af sit firma Envice. Ida Nielsen fra Egen Vinding og Datter har produceret de 9 videofilm.

Kontakt os gerne: ”Vi har på forhånd oplevet meget stor interesse for projektet, og vi glæder os meget til at se, hvordan materialet vil blive brugt. Vi hører gerne, hvis der er nogen, der har input til portalen eller kommentarer til indholdet,” siger Lars Jørgensen, der kan kontaktes for yderligere oplysninger på tlf. 26346503 eller mail evd@egenvinding.dk

Link til portalen: www.bæredygtigtbyggeri.dk Se også www.egenvinding.dk og www.detåndbarehus.dk

Projektet er støttet af Udlodningsmidler fra Ministeriet for Undervisning og Ligestilling, samt af Grundejernes Investeringsfond og Rødvig Kalk.

Mere om diffusionsåbne konstruktioner

Et diffusionsåbent hus (vi kalder det også et åndbart hus) er et hus, hvor der kan diffundere fugt ud igennem væg- og eller tagkonstruktionen, selvom huset et næsten lufttæt. Der er dermed mindre behov for ventilation.

I et åndbart hus sammensættes materialerne, så deres evne til at optage og afgive fugt (hygroskopiske egenskaber) sikrer, at fugt kan bevæge sig gennem materialerne, uden at der ophobes fugt eller opstår problemer i konstruktionen.

Ved at vælge materialer, der kan håndtere fugt på en fornuftig måde og bygge det op i forhold til disses evne til at sikre diffusion, kan vi undgå eller minimere risiko for skimmelsvamp og råd og samtidig spare mekanisk ventilation. Målet er at sikre både et sundt indeklima og et godt miljø og arbejdsmiljø.

De samme materialer kan fungere som fugtbuffer. Dette vil bidrage til at sikre et godt indeklima, med en passende og behagelig luftfugtighed.

Undervisningsportalen om bæredygtigt byggeri er kompatibel med mobiltelefonen – så man let kan slå op og finde informationer. når man er på farten eller arbejder på byggepladsen.

Undervisningsportalen om bæredygtigt byggeri er kompatibel med mobiltelefonen – så man let kan slå op og finde informationer. når man er på farten eller arbejder på byggepladsen.

Undervisningsportalen omfatter også en række eksempler på byggerier, der er bygget eller renoveret efter tilsvarende principper. Her ses en villa på Bøgevej i Roskilde, der er renoveret og energioptimeret. En lille film på portalen fortæller om denne renovering – som bygherren selv omtaler som ’en økologisk renovering.’

Undervisningsportalen omfatter også en række eksempler på byggerier, der er bygget eller renoveret efter tilsvarende principper. Her ses en villa på Bøgevej i Roskilde, der er renoveret og energioptimeret. En lille film på portalen fortæller om denne renovering – som bygherren selv omtaler som ’en økologisk renovering.’

Forrige
Forrige

Nyhedsbrev #13 Det Åndbare Hus

Næste
Næste

Åndbart hus er fyldt med liv og luft